Buggar som kraschar telefonerna

Smarta mobiler kan inte bara gå sönder när man tappar dem, de kan även drabbas av buggar och virus som gör att de kraschar inifrån. Det har de senaste åren rapporterats om flertalet buggar i operativsystem och liknande.

799663-ready-to-work-phone

Smartphones har blivit våra ständiga följeslagare och de flesta ser nog sin telefon som sin främsta ägodel. Därför gör de flesta mycket för att skydda sina mobiltelefoner från att gå sönder och detta gör de bland annat genom att köpa snygga mobilskal eller liknande. Men vad många kanske inte tänker på, och definitivt har svårt att skydda sig mot, är att mobiltelefonen faktiskt kan gå sönder från insidan.

En bugg i operativsystemet

För ett par dagar sedan rapporterade exempelvis Dagens Nyheter att ett it-säkerhetsföretag funnit en bugg i operativsystemet för Iphone och denna bugg kan få hela apparaten att braka ihop eller fastna i ett omstartsläge som inte går att komma ifrån. Den här buggen kan utnyttjas för att slå ut alla apparater som är uppkopplade till ett specifikt wifi-nätverk. Det enda man måste göra för att aktivera den här buggen är att manipulera SSL-certifikaten som de flesta appar använder. Man kan tro att det går att skydda sig från attacker genom att bara stänga av wifi, men så är tyvärr inte fallet.

Fler buggar i Iphone

Det är inte första gången man upptäckt buggar i Iphones operativsystem. En föregångare till det operativsystem som finns nu hade en bugg som gjorde det möjligt att gå runt skrämlåset på mobilen med några enkla knapptryck. De personer som upptäckte buggen la upp en film på Youtube där de visade hur man kunde låsa upp telefonen utan kod.

Undvik buggar och virus

För att undvika att åka på en farlig bugg som förstör ens telefon kan man tänka på en del saker:

  • Se upp för filer som dyker upp via mejl, mms eller bluetooth.
  • Ladda aldrig ner gratisversioner av betalappar utan att kolla att utgivaren är densamma som för fullprisversionen.
  • Appar som utlovar fusk eller olika lösningar för populära spel bär ofta på virus, så se upp för dem.
  • En annan fara kan vara falska antivirusprogram. Ladda aldrig ner sådana program som finns i mejl där det påstås att mobilen är infekterar och behöver snabb hjälp.
Scroll to top