Kändisar i spelvärlden

Spelvärlden har fått sina egna kändisar som tjänar flera miljoner om året på att spela dataspel. Genom att utnyttja Youtube och Twitch har de byggt upp massvis av fans som följer varje videoklipp de laddar upp. Fenomenet verkar vara här för att stanna.

Några exempel på populära spel som lockar miljonpublik är Minecraft, PUBG (PlayerUnknown’s Battleground) och Fortnite. För de flesta av kändisarna började det med spel som hobby som sedan utvecklades och blev ett heltidsjobb. Med tillräckligt många följare så blir dessa spelkändisar väldigt intressanta för annonsörer och sponsorer.

Vilka är de största kändisarna?

Den största svenska profilen är PewDiePie. Hans riktiga namn är Felix Kjellberg och allt började med att han laddade upp klipp när han reagerade på innehållet i olika dataspel. Tack vare sin starka personlighet och sin unika humor blev han enormt stor på Youtube och den största inom spelvärlden med sina 60 miljoner följare. Han har själv sagt:

”När jag startade min Youtube-kanal 2010 trodde jag aldrig att den skulle bli den mest följda kanalen i hela världen”.

Ett annat exempel är DanTDM, eller Daniel Middleton som mest fokuserar på spelet Minecraft.

Hur blir man en kändis i spelvärlden?

Mycket handlar om att vara underhållande och bygga upp en skara lojala fans som återkommer gång på gång till allt material man laddar upp. Det räcker inte att bara vara riktigt bra i själva spelet om man inte också har en intressant personlighet. Dock ska man komma ihåg att till exempel PewDiePie var väldigt tidigt ute och har haft många år på sig att bygga upp sitt kändisskap. Nuförtiden är konkurrensen hårdare, men den som är talangfull och lägger mycket tid och energi på det har goda möjligheter att lyckas.

Scroll to top